Soutěž RCVS v Podhořanech za klub Český Brod již pořádají několik let pod vedenim Mirka Schleifa, bylo tomu tak i letos. Soutěž byla první skoro podzimní v této kategorii po letní přestávce od MČR v Chotěboři, přijelo si zalétat 23 pilotů z nich 5 juniorů.Moc jsem se na ní těšil, ale radost mi kazila předpověď počasí, kde předpovídali sice jasno, ale vítr 6-7m/s a v nárazech přes 11m/s, což je na naše modely dost.

Ráno když jsme vyjížděli na soutěž, opravdu od rána již dost foukalo. Po příjezdu na letiště a přípravě modelů k letu, jsme zvolili ty těžší, které zvládnou letání ve větru. Jenže po asi půl hodině skoro nefoukalo a navíc se měnil postupně směr větru. Tak jsme ještě honem připravili s Pavlíkem modely do klidu.

A tak první kolo soutěžníjho letu jsme odlétali s lehkými modely, Pavlíkovi se otočil vítr do zad a tak z malé startovní výšky mnoho nezaletěl. Vše se změnilo začátkem druhého kola, kdy začal foukat silnější vítr od JZ. Mě do druhé skupiny ještě zesílil. Zvolil jsem Malého Aladina se závažim, což se ukázalo jako špatná volba, neuměl si poradit se silným větrem. Pavlík již letěl s velkým Aladinem, který se lépe vyrovnal s těmito podmínkami. Vítr ničil některé modely a odradil několik soutěžících, kteří odstoupili od soutěže. Po dvou kolech následovala polední přestávka na oběd, což bylo zpříjemnění v těchto těžkých podmínkách, každý si pochutnal na grilovaném párku. Vítr s poryvy pokračoval a my odlétali poslední třetí a čtvrté kolo. Vše se opakovalo za silného větru, start odstát s modely proti větru. Někdy chodily bubliny a model se udržel na plný čas, někdy šli hned k zemi. Přistání byl taky problém, kdo si zálétl, nepřistál na bod.

Soutěž se nakonec odlétala, bylo to náročné, z našeho klubu si dobře vedl Pavlík za juniory byl druhý, v seniorech druhý Petr Havlas a hned za ním Luboš.

Děkujeme pořadajícímu klubu za zázemí, měření a štědré občerstvení po celou soutěž.

 
pdf

RCVS Český Brod 16.9.2023

Velikost: 434.67 kb
Počet zobrazení : 88